Spletno mesto eRevija.com uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>


1 Junij, 2008 / Svetovna mesta

Barcelona

Mesto je glasno in živahno, obiskovalca prevzamejo številne privlačnosti - kdor pa išče mir, ga bo našel na plaži.

Barcelona je polna zanimivosti; dva kulturna pola v mestu sta Barri Gotic (Gotska èetrt) in modernistiène zgradbe. Na splošno velja naèelo: manj je veè. Vzemite si èas ter kombinirajte znamenitosti in muzeje, ki ležijo v posameznih èetrtih. Med tednom vas prometni hrup lahko moti pri ogledovanju mesta, nedelja pa je idealen dan za pohajkovanje po mestu. Z metrojem se boste brez težav pripeljali na sleherni cilj in je vsekakor hitrejši kot avtobus ali taksi. Lahko pa je prenapolnjen v èasu, ko se ljudje vozijo v službo ali iz nje.


Barcelona - Znameniti vodomet se predstavlja v številnih barvah

Industrijsko središèe

Barcelonapredstavlja skupaj s širšo okolico najveèje industrijsko središèe vŠpaniji. Najbolj znana je avtomobilska industrija z družbo Seat naèelu, pomemben delež pa zavzemajo tudi tekstilna, kemièna inelektrotehnièna industrija.

Prav tako je pomembna tudipredelovalna industrija, saj je v Kataloniji tudi precej kmetijskihpovršin; gojijo mandeljne, oljke, vinsko trto, bombaž in zgodnjopovrtnino.

Številne gospodarske družbe in tovarne že desetletjaprivabljajo v mesto priseljence, predvsem s španskega juga. Sreèo vmestu pa vedno pogosteje išèejo tudi prišleki z drugih koncev Evrope inlatinskoameriških držav.


Barcelona - proge podzemne železnice

Priljubljen cilj turistov

Zadnjadesetletja najveè novih obrazov prinaša turizem. Mesto je s številnimiposebnostmi zagotovo eno izmed najbolj obiskanih v Španiji.

Še tako neroden turist ne more iti neprizadeto mimoGaudijeve zapušèine, vedno živahne ulice Rambla, razgibane Gotskeèetrti ali neskonène obmorske promenade.

Za razgled na razgibanopristaniško mesto se je obvezno povzpeti na Montjuic z olimpijskimstadionom. Ob vznožju vzpetine obiskovalce vabi »Španska vas«, naseljehiš, znaèilnih za razliène konce Španije. Vas je namenjena zgoljturistom, saj je v njej množica lokalov, prodajaln s spominki in nekajdelavnic, katerih pred radovednimi kupci nastajajo razlièni izdelkidomaèih obrti.

Življenja polno mesto

Na prvipogled se najveè dogaja v starem mestnem središèu. Ulica Rambla je šeposebno znana po številnih sprehajalcih, kupcih in radovednežih. Tu jetudi dovolj klopi in sence, v kateri je prijetno posedeti v toplejšihmesecih leta.

Obiskovalcem delajo skušnjavo številne majhnetrgovine, bari in slašèièarne. Po njej se je najprijetneje spustiti vsedo obale in dela pristanišèa s svetovljanskih pridihom. Tu je živahnonoè in dan. Žal h gneèi pripomorejo tudi številni žeparji, pa tudinasilnejši zmikavti, pred katerimi svoje ovèice svari vsak previdnejšituristièni vodnik.

Domaèini sicer trdijo, da je mesto kljubvsemu varno. Vsekakor ni niè nevarnejše kot podobno velika evropskamesta. No, na Rambli in v bližnji okolici pa je vendarle potrebne malceveè previdnosti, saj je prav tu vedno najveè potencialnih žrtevžeparjev - turistov. In cene? Tudi te so na ravni velikih evropskihmest, a še vedno ne tako visoke, da si pohajkovanja po lokalih ne bimogli privošèiti s slovenskimi plaèami.

Gaudijeva galerija na prostem

Mnenjao dokonèanju velièastnega verskega središèa so še vedno razlièna.Nekateri menijo, da bi morali cerkev pustiti takšno, kot jo je zapustilGaudi. Zaradi dela pod vodstvom novih arhitektov in zaradi uporabenovejših materialov cerkev nikoli ne bo takšna, kot si jo je zamislilslavni arhitekt. Poleg tega graditev zahteva veliko finanènih sredstev,ta pa še zdaleè niso zagotovljena v celoti. No, zaradi pridobivanjanovih sponzorjev in predvsem zaèetka sodelovanja Japoncev, z optimizmomnapovedujejo, da bo cerkev konèana. Toda kdaj, si ne upa nihèenapovedati.

Sagrada familia je že davno postala zašèitni znakBarcelone. S svojimi veè kot sto metrov visokimi stolpi je videti kotkulisa za kak znanstvenofantastièni film. Èeprav je odeta v gradbeneodre, si je notranjost mogoèe ogledati. Ta sicer ne ponuja nièesarrazen mogoènih betonskih zidov. Kljub temu se je vredno povzpeti po veèkot štiristo stopnicah proti vrhu enega izmed konièastih stolpov, skaterih se odpirajo lepi razgledi na mnogo nižje kockasto zasnovanestanovanjske zgradbe.

V mestu je še nekaj stavb, zgrajenih po Gaudijevihnaèrtih. Mnogi se radi podajo v park Guell z njegovimi skulpturami alipa v katerega izmed številnih muzejev s Piccasovim na èelu.

Prenoèevanje:

Veèina hotelov je v starem delu mesta v bližini katedrale ter vzdolž Ramblas. Njihova lega je sicer zelo centralna, vendar marsikdaj tam ni posebno mirno. Rezervirajte sobo na mirni strani hotela.

Na splošno so v Barceloni tri vrste prenoèišè: hoteli z eno do petih zvezdic; hostali treh razliènih kategorij, ki so podobni nižjim kategorijam hotelov; najbolj preprosta prenoèišèa so pensiones. Vendar bo tisti, ki bi se rad vkljuèil v noèno življenje in potrebuje samo preprosto prenoèišèe, zadovoljen. Razdelitev po številu zvezdic olajša orientiranje, vendar lahko pri prenoèišèih nižjih razredov doživite tudi zelo pozitivno preseneèenje. Vsekakor je dobro, da si sobo pred rezervacijo ogledate.

Najveèje znamenitosti:

L Aquarium:
10.000morskih živali s Havajev in s Karibov, iz Sredozemskega morja in Avstralije. In predor skozi bazen z morskimi psi. Najpomembnejša morska razstava ob Sredozemskem morju.

Bari Gotic:
Gotska èetrt je polna monumentalnih zgradb iz razliènih slogovnih obdobij. Ozke ulice, prijetni trgi, originalne trgovinice. Med najveèje znamenitosti spadajo katedrala, Palau del Llooctinent in Esglesia del Pi.

Museu Nacional dArt de Catalunya (MNAC):
Lgendarna, razkošna zbirka romanskega fresknega slikarstva je uspešno prestala unièevanje med državljansko vojno v Pirenejih.

Museu Picasso:
Picasso v treh nadstropjih, urejen kronološko; veliko slik izvira iz njegovega obdobja v Barceloni. Pozornost je posveèena tudi njegovim sodobnikom.

C. de Montcada 15-23; vstop pri vhodu št. 19; metro: Jaume.

Sagrada Familia:
Ta Gaudijev simbol mesta gradijo že od leta 1883 - zdaj stoji šele osem od naèrtovanih 13 zvonikov. Z njih je èudovit pogled na mesto.

Pl. de la Sagrada Familia; metro: Sagrada Familia; okt. - april vsak dan -,00 - 18,00.