Spletno mesto eRevija.com uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>


11 Junij, 2008 / Zanimivosti v sliki

Reka Nil

Reka Nil je za reko Amazonko druga največja reka na Zemlji.

Reka Nil se šteje med najdaljše rekena svetu, prekaša jo edino Amazonka. Skupna dolžina reke znaša 4.715 km. Reka v glavnemteèe skozi Sudan in Egipt in se pri Kartumu Modri Nil spoji z Belim Nilom terse zliva v Sredozemsko morje.

Veèina Egipèanov živi v dolini rekeNil. S konèanjem Asuanskega jezu leta 1970, kjer pridobivajo elektriènoenergijo, so bile odpravljene spomladanske poplave. Tako so pridobili zelovelike površine rodovitne zemlje. Predhodno je bilo kmetijstvo v Egiptu precejodvisno od številnih poplav. Po poplavah je voda za seboj pušèala mulj in številneraztopljene minerale.

Pravi izvir reke Nil je šele leta1858 odkril angleški raziskovalec po imenu John Hanning Speke, ki je kot èlanBurtonove odprave odkril Viktorijinojezero. Takrat je spoznal, da je tam tudi dejansko pravi izvir reke Nil.Podatki za reko Nil:

Izvir reke Nil: Afrika

Izliv: Sredozemsko morje

Države skozi katere teèe reka Nil: Sudan,Burundi, Ruanda, DR Kongo, Tanzanija, Kenija in Etiopija.

Dolžina: 6650 km

Nadmorska višina izvira: 1134 m

Povpreèni pretok: 2830 m³/s

Površina poreèja: 3.400.000 km²