Spletno mesto eRevija.com uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih >>


19 Oktober, 2009 / Energija

Varčujem z energijo

Tudi na spletni strani, e-revija najdete veliko zapisanega na temo varčujem z energijo

Teme kot so »varèujem z energijo« in podobno, so dejanja, o katerih teèejo pogovori vsak dan. Številne zanima, kaj storiti, da bodo stroški za energijo èim nižji, bivanje v stanovanju pa èim bolj prijetno.

Tudi na spletni strani, e-revija, je precej zapisanega na temo, varèujem z energijo. Velik poudarek pa je podan gradbeni stroki, ki vse bolj posega v energetsko tehnologijo. Vse bolj smo prièe samozadostnim energijskim hišam. Tudi takšne hiše obstajajo, in sicer so to stavbe, kjer energijska bilanca ne kaže izgube ampak je celo pozitivna. To velja takrat, kadar je vsa energija prigospodarjena doma. Nièelne in energijsko pozitivne hiše uporabljajo za ogrevanje, proizvodnjo tople vode in elektrike samo obnovljive energetske vire.

Energijsko samozadostna hiša deluje brez vsake pomoèi od zunanjih fosilnih goriv, saj je energijsko samozadostna. Fotovoltaiène naprave proizvedejo toliko elektriène energije kot je za celotno hišo potrebno. Za kuho in ogrevanje služi v ekstremno hladnih dnevih, na primer vodik, ki se proizvede v solarni - vodikovi napravi. Pri tem se gre  po pravilih za raziskovalni ali demonstracijski projekt z veèinoma visokimi finanènimi stroški.

S takšnimi gradnjami najbolje varèujemo z energijo. Istoèasno pa po pravilu odgovarjajoèe narašèa proizvodnja izolacijskih materialov. Tako se v praksi obièajno išèe oziroma doseže kompromis med investicijskimi stroški in s prihrankom energije. S stroškom, ki odpade za vgradnjo konvencionalnega ogrevalnega sistema, lahko vsekakor prihranimo razmeroma visok strošek. Nadaljnji prihranek lahko v prihodnosti ustvarimo tudi pri pridobivanju elektrike iz sonène energije, ki je zakonsko zlasti zanimiv z obnovljivimi energijskimi viri.